Jokelan ja Kellokosken terveysasemilla mielenilmaukset ke 10.5.2023

Aluevaltuutettujamme oli mukana 10.5.2023 Jokelan ja Kellokosken eläkkeensaajien järjestämissä mielenilmauksissa terveysasemien puolesta, sillä jaamme asukkaiden huolen lähipalvelujen saatavuudesta.

Meidän mielestämme jokaisella on oikeus laadukkaisiin, sekä oikea-aikaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, nyt ja tulevaisuudessa. Lakkautusesityksiä Jokelan tai Kellokosken terveysasemista ei tällä hetkellä ole tiedossa, mutta hyvinvointialueella on käynnissä selvitykset alueen palveluverkosta.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Demareiden vaikuttamiskärjet hyvinvointialue-ohjelman valmistelussa koskevat henkilöstön sopeuttamistoimien poissulkemista, mahdollisimman todenmukaisten vaikutusarviointien järjestämistä ja päätöksentekoon tuotavien esitysten riittävän laajaa valmistelua.

Kellokosken terveysasemalle kerääntyi noin 150 henkeä ilmaisemaan huolta paikallisten lähipalvelujen tulevaisuudesta.
Kuva: Kirsti Ruislehto

Kellokoskella noin 150:n hengen voimin oltiin huolissaan lähipalvelujen tulevaisuudesta lisääntyneiden digipalveluiden myötä. Erityisesti senioreille digipalveluiden käyttäminen voi tuottaa haasteita ja huolta kannetaan myös siitä, toteutuuko oikea-aikaisuus hoidon tarpeen arvioinnissa digipalvelujen välityksellä.

Monissa valtuutuillemme jaetuissa kokemuksissa kuntalaiset toistivat tunnetta siitä, miten hoitoon pääsy ja sen aloittaminen on vaikeutunut. Tämä pahimmillaan aiheuttaa kunnon huononemista odottaessa ja etävastaanotto voi lisätä väärinymmärryksiä hoitavan tahon, sekä potilaan välillä.

Jokelassa huolestuneita kansalaisia oli liikkeellä 200, jaettavat huolen aiheet samankaltaisia. Monien kuntalaisten selkeä viesti on ”ei terveysasemien lakkauttamiselle”. Eläkkeensaajien mukaan he puolustavat toiminnallaan myös lapsiperheitä, joilla ei välttämättä ole autoja päivittäisessä käytössä. Myös he ovat tärkeitä lähipalvelujen käyttäjiä.

Mukana Jokelassa oli valtuuston puheenjohtaja Eemeli Peltonen (sd.) joka muistutti, ettei päätöksiä tai edes esityksiä alueen pienten terveyskeskusten lakkauttamisesta ole vielä tehty. Peltonen kertoi mielenilmausten näyttävän vahvaa viestiä hyvinvointialueen valtuustolle kuntalaisten mielipiteestä. Näillä näkymin hyvinvointialueohjelma tulee päätöksen tekoon kesän jälkeen.

Jokelan ja Kellokosken eläkkeensaajien jättämän avoimen kirjeen voit lukea täältä.

Teksti: Jutta Vihonen