Tulevaisuuden hyvinvoinnista ei voi tinkiä

Ajankohtaista,Blogi
Vaalean punaisella pohjalla Harri Virtanen

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat hyvinvointialueilla uudessa toimintaympäristössä. Lapsille ja nuorille keskeiset sivistyspalvelut pysyvät kunnissa, hyvinvointialueet vastaavat sote-palveluista. Tätä rajapintaa käsitellään päivittäin. KEU-sotessa siirtymää ehdittiin jo harjoitella, mutta monialaista, systeemistä, tietoon perustuvaa johtamista ja yhteistyötä on vahvistettava.

Lasten ja nuorten ongelmiin pitää saada apua heti eikä ensi kuussa. Ei ole myöskään mahdollista karsia tai siirtää koulujen lääkärintarkistuksia, psykologi- ja kuraattoripalveluja. Tätä pitää tarkastella lasten ja nuorten näkökulmasta, heidän todellisuudestaan käsin. Päätöksenteossa hyvinvointisuunnitelmat, lapsibudjetointi ja lapsivaikutukset ovat yhä tärkeämmässä (isommassa) roolissa. 

Hyvinvointialueiden ja kuntien vuoropuhelun on jokapäiväistä. Tavoitteet pitää olla yhteisiä ja palveluiden toimia järjestäjästä riippumatta. Koulun ja varhaiskasvatuksen parissa lapset ja nuoret ovat viitenä päivänä viikossa, sotepalveluita käytetään satunnaisesti. Koulujen vastuu syrjäytymisen estämisessä, kiusaamisen lopettamisessa ja yhteisöllisyyden edistämisessä on suuri. 

Erilaisia merkkejä perheiden huonosta tilanteesta on nähtävissä. Koulutulokset huononevat, poissaolot ja nuorten kokema yksinäisyys lisääntyvät. Syrjäytymiselle on syntymässä olosuhteet, jotka muistuttavat edellistä lamaa. Jos pistämme rakenteiden ongelmat yksilön syyksi, mitkään resurssit eivät riitä hyvinvoinnin parantamiseen. 

Lastensuojelun haasteita ovat työntekijöiden jaksaminen, vaihtuvuus ja saatavuus. Eivätkä asiakasmäärätkään ole vähenemässä. Vaikka lastensuojelun asiakasmitoitus tuli voimaan viime vuonna, se on silti suuri: 35 lasta työntekijää kohti. 

Monialaisen yhteistyön vahvistamista tarvitaan palveluissa, toimintakulttuurissa ja johtamisessa. Ihmiset sen lopulta tekevät, eivät järjestelmät. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat siirtyneet uudenlaiseen todellisuuteen eikä meillä ei ole mitään mahdollisuuksia tinkiä tulevaisuuden hyvinvoinnista. 

Harri Virtanen
Kestävyys- ja tulevaisuuslautakunnan pj, vara-aluevaltuutettu, Pornainen