Millaista on aluepäättäjän arki ja millaiset ovat hänen vaikutusmahdollisuutensa? Näitä asioita on tullut pohdittua usein jälkeen, kun tulin vaaleissa valituksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen varavaltuutetuksi, SDP:n riveissä.
Ihan outoja poliittisen päättämisen kuviot eivät ole, vaikka vasta aluevaaleissa reilu vuosi sitten lähdin mukaan puoluepolitiikkaan ja ylipäänsä ehdolle jonnekin. Sitä ennen uutisoin, sekä valtakunnan, että eri kuntien politiikasta noin neljännesvuosisadan ajan toimittajana. Journalistin uran jätin taakseni siinä vaiheessa, kun paperille painettu lehti alkoi syrjäytyä nettiuutisoinnin tieltä.
Ruohonjuuren tasolla
Hoitajan urapolku alkoi kiinnostaa kymmenisen vuotta sitten. Sittemmin olen toiminut lähihoitajana, muistihoitajan koulutusta hyödyntäen. Työnantajani on Keski-Uudenmaan hyvinvointialue.
Itse en ole kokenut ongelmalliseksi sitä, että olen aluepäättäjänä päättämässä työnantajani asioista. Päinvastoin, pidän hyvänä sitä, että minulla on ruohonjuuritason tuntumaa asioiden hoitumiseen ikääntyneiden hoidossa ja vaikkapa työhyvinvoinnin näkökulmasta. Aina kun mahdollista, tuon esille muistisairaiden ja heidän omaishoitajiensa tarpeita.
Varsinaisena aluevaltuutettuna ja jonkin lautakunnan tai jaoston varsinaisena jäsenenä kalenterini olisi täynnä kokouksia, seminaareja ja niihin valmistautumista.
Varavaltuutettuna ja yhden lautakunnan varajäsenenä arki on paljon leppoisampaa. Olen päässyt osallistumaan yhteen kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan kokoukseen. Sen lisäksi olen päässyt osallistumaan yhteen aluevaltuuston kokoukseen, pari viikkoa sitten.
Toki aina työvuorotoiveita laatiessani otan huomioon sen, että lautakunnan tai valtuuston kokoukseen saattaa tulla kutsu varajäsenenä.
Pitäisikö puhua?
Lautakunnan kokouksessa yhtenä aiheena olivat hyvinvointialueella vaikuttavien järjestöjen avustukset. Ne ovat sen verran tärkeitä, että silloin pyysin puheenvuoron ja tiedustelin virkamiehiltä useita tarkennuksia.
Aluevaltuuston kokouksessa 25.5.2023 istuessani mietin, onko minulla syytä pyytää puheenvuoroa. Päädyin tällä kertaa pysymään vaiti, koska äänessä oleminen ei saa olla itsetarkoitus. Mitä siitä tulisi, jos kaikki 69 aluevaltuuston kokoukseen osallistuvaa päättäjää haluaisivat oman hetkensä julkisuuden (lue: Youtube.com) valokeilassa? Kokoukset venyvät muutenkin jo tuntien mittaisiksi.
Nyt puhujanpönttöön menivät lähinnä ryhmäpuheenvuoron pitäjät ja heidän sanottavansa liittyivät enimmäkseen valtuustoaloitteisiin.
Muistia ei voi tutkia etänä
Tärkein aluevaltuustossa käsitelty asia oli tuleva palveluverkko. Se sisältyy hyvinvointiohjelmaan, josta aluevaltuuston on tarkoitus päättää syksyllä. Surulliselta tuntuu se, että säästöjen varjolla ihmisläheistä lähipalvelua halutaan virkamiesten ja joidenkin poliitikkojen toimesta vähentää. Ilman kunnon perusteluja meille kerrottiin aluevaltuustossa, että yli 70-vuotiaat tykkäävät digipalveluista. Uskallan epäillä.
Muistisairaiden onni on se, että muistitutkimuksia ei voi tehdä etänä.
En halua vähätellä aluepäättäjän roolia. Kokouksissa tulee kuitenkin väistämättä sellainen olo, että päätösehdotuksia valmistelevat virkamiehet kehittävät Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta ja sen palveluita. Poliittisen päättäjän vaikutusmahdollisuudet ovat erittäin pienet.
Lautakunnat uusiksi
Parhaiten aluepäättäjän roolin heikkous tulee esiin lautakunnissa. Lautakunnat eivät päätä oikein mistään. Sen sijaan ne saavat tiedoksi milloin mitäkin asioita.
Lautakunnissa käytyjä keskusteluja ei dokumentoida mitenkään, eli tilanne on kuin tuuleen huutaisi.
Kannatan lämpimästi puolueeni sosialidemokraattien tekemää ehdotusta siitä, että lautakunnat muodostettaisiin vaikka elämänkaaren eri vaiheiden perusteella. Olisi lasten ja nuorten asioiden lautakunta, työikäisten lautakunta ja ikääntyneiden lautakunta, esimerkiksi.
Lähde mukaan
Vahvimmillaan aluepäättäjä – varavaltuutettukin – on silloin, kun hän on aktiivinen oman puolueensa valtuustoryhmässä. Sen kokoontumisissa ja teams-palavereissa olen kokenut, että jokainen meistä on yhtä arvokas.
Hienoa on se, miten sekalainen joukko olemme ja miten paljon monenlaista asiantuntemusta sd-ryhmästä löytyy. Suosittelen sitä, että jo nyt alat miettiä, josko lähtisit ehdokkaaksi kevään 2025 aluevaaleihin.
Tarja Kuikka
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen varavaltuutettu Hyvinkäältä ja Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan varajäsen (sd.), Hyvinkään Seudun Muistiyhdistyksen puheenjohtaja
Jaa tämä artikkeli