Asumispäivystysyksikkö tarvitaan – sisällytettävä Keusoten investointisuunnitelmaan

Ajankohtaista,Blogi,Kannanotot

Asunnottomien yötä vietetään taas perinteisesti YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.2024 teemalla ”Piilossa asunnottomana”.

Me, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sosialidemokraattinen valtuustoryhmä olemme huolissamme alueen palvelujen riittämättömyydestä asunnottomuuden hoidossa. 

Teimme toukokuussa 2023 valtuustoaloitteen asumispäivystysyksikön perustamisesta omana tuotantona Keusoten (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue) alueelle. Lähtökohtana aloitteelle oli Hyvinkään Toimarin, alueen ainoan ensisuojan toiminnan lopettaminen. Tämä osoitti, miten haavoittuvassa asemassa asunnottomat ovat pelkästään ostopalvelujen varassa olevien palvelujen osalta. 

Aloitteelle saatiin vastaus kesäkuussa 2024 ja huhtikuussa 2024 valmistui myös Nestorihankkeen (Asunnottomuutta vähentävien sote- palveluiden kehittämishanke) loppuraportti. 

Vastauksessa valtuustoaloitteeseemme todettiin, että ”Uusia tiloja omalle asumispäivystysyksikölle ei ole tiedossa ja toimintaa ei ole nykyisissä tiloissa järjestettävissä. Uusien tilojen hankkiminen vaikuttaisi investointisuunnitelmaan ja lainanottovaltuuteen. Tätä tarvetta ei tällä hetkellä ole mukana Keusoten investointisuunnitelmassa.” ja valtuustoaloite todettiin loppuun käsitellyksi. 


Toisaalta Nestorihankkeen loppuraportissa ehdotetaan, että hyvinvointialueelle perustetaan oma asumispäivystysyksikkö perustellen sitä seuraavasti: ”Hyvinvointialueen oma palvelupolku mahdollistaa mm. hoidon tarpeen taittamisen, raskaampien palvelujen ehkäisyn, työajan säästymisen, palveluiden tarkoituksenmukaisuuden ja oikea-aikaisuuden, laadukkaan ja moniammatillisen työn sekä mahdollisuuden muokata palvelua tarve- ja ilmiöperusteisesti.” 

Myös Ympäristöministeriön tilaama selvitys esitti toimenpiteitä asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä. Yksi sen esityksistä oli nykyisten ensisuojien korvaaminen asumispäivystyksillä.

Lue lisää: Selvitysraportti tarvittavista toimenpiteistä asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä | Valtioneuvosto

Tällä hetkellä hätämajoitusta on järjestetty ostopalveluna Keravalla sijaitsevasta yksiköstä. Kustannustehokkaamman, vaikuttavamman palvelupolun ja asiakasystävällisemmän palvelun rakentamisen kehittämistä ei ole nykyisissä Hyvinvointialueemme investointisuunnitelmissa, vaikka muutos olisi myös taloudellisesti järkevä. Asunnottomuuden hoidon onnistumisen osalta puhutaan yhteensä jopa miljoonien säästöistä. 


ARA:n vuoden 2022 asunnottomuustilaston mukaan Keusoten alueella on ollut yhteensä 99 asunnotonta.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan yhden asunnottoman henkilön asumisen ja tuen järjestämisellä yhteiskunta säästää vähintään 15 000 € vuodessa. Todellisuudessa kustannukset voivat nousta paljon suuremmiksi, koska tässä tutkimuksessa ei huomioitu asunnottomuuden vuoksi menetettyjen elinvuosien tai verotulojen taloudellisia vaikutuksia. Esimerkiksi Helsingin kaupungin asumisneuvonnassa on arvioitu säästöjen asunnottomuuden ehkäisemisestä voivan vaihdella noin 17000 – 52000 € vuodessa henkilöä kohden riippuen elämäntilanteesta ja käytetyistä palveluista. 

On huolestuttavaa, että hyvinvointialueen talouden sopeuttamistoimenpiteissä asunnottomien tarpeet ovat jäämässä jalkoihin, vaikka omana tuotantona toteutettu asumispalveluyksikkö olisi perustellusrti kustannustehokas ja pitkäaikaisasunnottomuutta vähentävä palvelu. 

Asumispäivystysyksikön perustaminen tulisikin sisällyttää tulevien vuosien investointisuunnitelmaan. Asunnottomuuden hoidolla ja toimivan palvelupolun rakentamisella säästetään vastaavasti ostopalveluissa ja vähennetään kuormitusta muissa yhteiskunnan eri palveluissa. 

Pirjo Komulainen (sd.), palveluiden järjestämisen lautakunnan varapuheenjohtaja