Yt-neuvottelut päätökseen: Keusote leikkaa 14 miljoonaa henkilöstökuluistaan

Ajankohtaista,Uutiset

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on saatu 4.6.2024 päätökseen yt-neuvottelut, jotka ovat osa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa päätettyjä 63 miljoonan euron sopeutustoimia. 

Hyvinvointialue on pakotettu leikkaamaan kaikesta mahdollisesta, sillä valtionrahoitus on aivan riittämätön. Yt-neuvotteluiden tuloksena aluehallitus päätti, että 62 työ- tai virkasuhdetta irtisanotaan, ja näistä 13:lle tarjotaan uutta eri tehtävää Keusotessa. 


Irtisanomiset koskettavat pääosin hallinnollisia ja asiantuntijatehtäviä tekeviä työntekijöitä, mutta myös esihenkilötehtäviä. Asiakas- ja potilastyössä toimivia ei irtisanottavissa ole. Kaikille tarjotaan tukea uudelleen työllistymiseen. Näiden lisäksi hyvinvointialue hyödyntää eläkepoistumaa, osa-aikaistamista ja täyttämättömien tehtävien lakkauttamisia. Keinoina ovat myös leikkaukset henkilöstöetuuksiin, koulutusmäärärahaan ja työhön kutsurahaa pienennetään. 

Lainsäädäntö velvoittaa hyvinvointialueet kattamaan alijäämänsä viimeistään vuoden 2026 tilinpäätöksessä. Tämän vuoksi aluevaltuusto hyväksyi 4. päivä huhtikuuta tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman vuosille 2024–2026. Näiden vuosien alijäämän suuruudeksi oli jo tuolloin laskettu yli 100 Me. 

Kokoomuksen ja perussuomalaisten johtama oikeistohallitus päätti kehysriihessä uusista palveluheikennyksistä ja niiden arvioidaan merkitsevän tarvetta vähentää Keusoten kustannuksia vielä noin 30 miljoonan euron verran. Esityksistä huolimatta Orpon hallitus ei aio pidentää aikaa, jonka kuluessa hyvinvointialueet voisivat kestävällä tavalla tasapainottaa talouttaan.  

Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä on huolissaan henkilöstön jaksamisesta ja työn jakautumisesta, sekä välillisistä vaikutuksista asiakas- ja potilastyöhön ja palveluihin. Olemme pahoillamme tilanteesta, johon valtionrahoituksen riittämättömyys on johtanut. Demarit pitävät henkilöstöä hyvinvointialueen tärkeimpänä voimavarana, josta on pidettävä huolta. Ilman henkilöstöä ei ole toimivia sote-palvelujakaan.


Suuntaamme katseemme tässä tilanteessa kohti seuraavia eduskuntavaaleja. Sote-palvelujen rahoituksen riittämättömyys vaarantaa ihmisten hoidon ja palvelujen saatavuuden. Hyvinvointialueiden rahoituksesta puuttuu tänä vuonna noin 1,3 miljardia euroa – näin oli myös viime vuonna. Tämä on johtanut koko Suomessa suuriin leikkauksiin nopeassa aikataulussa. 

Kannattaa huomata, että vuosisadan suurimman julkisen hallinnon sote-uudistuksen toimeenpano käynnistyi vasta reilu vuosi sitten. Nyt toteutettavat henkilöstömenojen leikkaukset uhkaavat heikentää Keusotessa aikaansaatua myönteistä henkilöstökehitystä ja henkilöstöpulaa entisestään.


Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä