
SDP:n ryhmäpuheenvuoro: § 41 Arviointikertomus 2023
Käsittelemme yhtä valtuustovuotemme tärkeintä kertomusta. Tarkastuslautakunta toteuttaa arviointitehtäväänsä valtuustolle eli meille, joten siksi on tärkeää, että perehdymme siihen.
Arviointikertomuksessa kerrotaan, onko hyvinvointialueen palveluissa ja toiminnassa toteutunut valtuuston eli meidän tahtomme ja onko toiminta ollut tuloksellista ja tarkoituksenmukaista. Me valtuustona asetamme tavoitteet toiminnalle ja taloudelle ja tarkastuslautakunta antaa raportin, miten niissä on onnistuttu.
Käsiteltävässä arviointikertomuksessa on pitkät taustatekstiselvitykset eri arviointikohteista.
Liikennevalo-ohjaus helpottaa lukemista. Tällöin, jos ei ehti tai jaksa lukea koko tekstiä, niin voi lukea edes liikennemerkkien alta arviot. Onnistumiset ja korjausta vaativat asiat löytyvät helposti. Kiitos lautakunnalle lukemisen helpottamisesta! Kovin punaisella valot kertomuksessa valitettavasti ovat. Vihreää aaltoa on harvakseltaan. Eli jo siitä näemme, että kehitettävää toiminnassa on.
Pitkän luottamushenkilötaustan omaavana ja tällä hetkellä Hyvinkään kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtajana otan kantaa kokemukseni perusteella arviointikertomuksen laatimisen ongelmiin. Esimerkiksi arviointikertomuksessa on useassa kohdassa mainittu tavoitteiden olevan epäselviä ja käytettävien mittareiden olevan puutteellisia tai ne on asetettu väärin, jolloin arvioinnin tekeminen on mahdotonta. Tämä on jatkuvasti toistuva seikka myös kuntatasolla. Tavoitteen tulee olla realistinen, jotta se voidaan toteuttaa ja mittarin tulee olla selkeä, jotta se kuvaa onnistumista ja tuolloin arviointi onnistuu.
Mittareiden ja tavoitteiden asettamiseen tulee panostaa ja tarvittaessa järjestää koulutusta niiden laatimiseen.
Arvostan Keusoten tarkastuslautakunnan työtä hyvin paljon, sillä teillä ei ole ollut apunanne viranhaltijaa. Työmäärä on ollut valtava. Onneksi ensi syksynä olemme saamassa tarkastuspäällikön. Tällöin lautakunnan työ helpottuu. Päällikkö pystyy etsimään arviointikohteeseen liittyvää valtakunnallista tietoa ja tietoa myös verrokkikohteista. Luottamushenkilöillä ei useinkaan ole aikaa etsiä arviointia tukevaa tietoa, eivätkä he välttämättä edes tiedä, mistä lähteestä sitä etsiä. Luottamushenkilöillä ei myöskään ole pääsyä kaikkiin tietolähteisiin. Tarkastuspäällikkö laatii lautakunnan käsittelyyn tekstiluonnoksia arviointikertomusta varten sekä lisää kertomukseen arviointiaiheisiin liittyviä graafisia kuvia ja valokuvia, joilla parannetaan kertomuksen visuaalisuutta.
Laajasta kertomuksesta nostan esiin muutaman kohdan:
Taloudesta tarkastuslautakunta nosti kehitettäväksi asiaksi talouden ennakoinnin ja seurannan saamisen paremmaksi. Taloutta ei saatu tasapainoon tilikaudella 2023. Alijäämä oli 66,6Me, joka ylitti muutetun talousarvion n. 7,7Me. Ei ole suotavaa, että talousarvioylitykset tuodaan valtuustolle hyväksyttäväksi tilikauden päättymisen jälkeen. Tuolloinhan asialle ei voi enää mitään tehdä. Taloutta tulee seurata niin, että ylityksiin voisi reagoida ajoissa. Myös vuoden aikana syntyviä tuottoja tulee seurata, jolloin ne pystytään paremmin ottamaan huomioon talousarviossa. Palvelujen ostot ylittävät alkuperäisen talousarvion mm. HUS:n osalta. Myös palvelujen ostojen kehitystä tulee seurata ja etsiä keinoja niiden hallintaan.
Eniten palautetta kuntalaisilta me valtuutetut saamme ansaitusti palvelujen saatavuuden ongelmista. Ne liittyvät yhteyden saantiin, hoitoon pääsyn aikojen pitkittymisiin ja negatiivisiin asiakaskokemuksiin. Esimerkiksi asiakaskokemuksen kuudesta laatutavoitteesta toteutui vain yksi. Samoin omavalvonnan viidestä laatutavoitteesta toteutui yksi. Palvelujen saatavuus ei siis toteudu lainsäädännön mukaisesti ja oikea-aikaisesti.
Kaikkiin edellä mainittuihin tarkastuslautakunta on kertomuksessaan puuttunut ja ne tulee ottaa vakavasti huomioon. Syitä on monia ja niihin tulee saada parannusta aikaan.
Positiivista on, että myös hyvää palautetta on henkilökunnan toiminnasta saatu.
Henkilöstöasiat ovat tärkeitä ja sillä puolella on tehty hyvää työtä. Kiitos siitä! Henkilöstöä koskevia asioita käsittelemme enemmän käydessämme läpi henkilöstökertomusta.
Hyvin on tarkastuslautakunnan mukaan suoriuduttu Kotona asumisen ja omaishoidon sektoreilla. Niissä lähes kaikki tavoitteet toteutuivat. Näillä sektoreilla on toimintaa kehitetty mm. useiden hankkeiden avulla.
Suuri huolenaihe valtakunnallisestikin on lasten ja nuorten pahoinvointi. Suorastaan hätkähdyttävältä tuntuu se, että lasten huostaanotot Keusoten alueella kasvoivat 60 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Sosiaalityöntekijöiden liian vähäinen määrä ei riitä järjestämään lastensuojelun tarpeessa oleville lapsille oikea-aikaisia palveluja. Tästä syystä hyvinvointialueemme sai huomautuksen Avilta ja olemme Valviran valvontaohjelmassa ja meidän tulee raportoida tilanteesta kahdesti vuodessa.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollolla on oma tärkeä roolinsa nuorten hyvinvoinnin tukijana. On huolestuttavaa, että noin puolet kouluterveyskyselyyn vastanneista nuorista kokee lääkärille pääsyn vaikeana. Lisäksi lakisääteiset lääkärin suorittamat terveystarkastukset eivät ole käytännössä toteutuneet lähes ollenkaan. Avi antoikin hyvinvointialueelle syyskuussa 2023 huomautuksen koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon järjestämisessä ilmenneiden puutteiden vuoksi.
Yksi positiivinen asia on nuorisovaltuusto, joka on työskennellyt aktiivisesti tuoden nuorten terveiset päätöksentekoon. Kiitos heille ja voimia jaksaa edelleen!
Vielä haluan antaa vihjeen parista hyväksi havaitusta keinosta kehittää tarkastuslautakunnan toimintaa.
Hyvinkään tarkastuslautakunta on kolmena vuonna kokoontunut hallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa työpajamuotoiseen tapahtumaan. Niissä on syntynyt uusia ideoita tarkastuslautakunnan työn kehittämiseen. Tapaamiset ovat olleet hedelmällisiä ja yhteistyötä kehittäviä. Vastaavanlaisia tapaamisia suosittelen myös Keusotelle.
Muistaakseni yhdessä työpajassa syntyi myös idea yhteistyöstä tarklan ja jäsenkuntien tarklojen kanssa, mistä puheenjohtaja Korkeakoski mainitsi katsauksessaan. Kaksi kertaa olemme kokoontuneet ja seuraava tapaaminen on elokuussa. Siitä jätämme perinteen seuraavan valtuustokauden tarkastuslautakunnille.
LOPUKSI
Huolestuttavia asioita kertomuksesta löytyy paljon ja vain osaa pystytään tällä valtuustokaudella korjaamaan. On kuitenkin ajateltava eteenpäin eikä antaa ajattelun: ”ei meidän enää kannata mitään yrittää”, vallata mieltämme. Meillä on vielä vuosi toiminta-aikaa ja olemme kuitenkin luoneet pohjaa tulevalle ja pystymme antamaan seuraavalle valtuustolle eväitä.
Sen lisäksi on ainakin jonkin verran pystytty luopumaan ajattelusta ”meidän kaupungiltamme/kunnaltamme ei saa mitään viedä”, vaan pystymme jo ajattelemaan koko Keski-Uudenmaan parasta. Yhdessä toimien pystymme saamaan aikaan alueemme kuntien asukkaita mahdollisimman hyvin palvelevan hyvinvointipalveluverkoston.
Tarkastuslautakunnalle haluan sosiaalidemokraattisen ryhmän puolesta antaa suuret kiitokset paljon arvokasta tietoa sisältävästä kertomuksesta! Koko valtuusto, virkahenkilöt, työntekijät ja kuntalaiset : Hyödyntäkäämme sitä jatkossakin objektiivista tietoa hakiessamme!
Toivotan omasta ja ryhmäni puolesta hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille tasapuolisesti! Toivottavasti tapaamme syksyllä hyvin latautuneina viimeiseen yhteiseen toimintavuoteemme tällä joukolla.
Keski-Uudenmaan sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä
Tuula Latosuo, Hyvinkää
Palvelujen järjestämisen lautakunnan jäsen
Jaa tämä artikkeli