Mielipide: Johtamis- ja päätöksentekorakenteiden uudistamisesta

Ajankohtaista,Blogi,Kannanotot

Julkaistu Keski-Uusimaassa 11.12.2024

Johtamis- ja päätöksentekorakenteiden uudistamisesta

Sote-palvelujen kannalta järkevät toimielimet Keusoten päätöksentekoon

Palveluja tarvitsevan ihmisen kannalta on tärkeää, että erilaisista palveluista muodostuu hänen tarpeisiinsa vastaava palvelukokonaisuus, ja että palveluketju toimii sujuvasti.

Keusotessa palveluketjut ovat ikäryhmittäisiä:

  • Lasten, nuorten ja perheiden palveluketju,
  • Työikäisten palveluketju ja
  • Ikääntyneiden palveluketju.

Asukaslähtöisiä palvelukokonaisuuksia tulee myös johtaa. Hyvinvointialueen käytännön toiminta on jo nyt organisoitu pääosin väestöryhmittäisiin palvelualueisiin. Näin ollen on perusteltua, että myös hyvinvointialueen päätöksentekoelimet muodostetaan tukemaan väestöryhmittäistä palvelukokonaisuuksien ja palveluketjujen johtamista.

Toimielinten työnjako ja toiminta voisi siis perustua elämänkaarimalliin siten, että yhdessä lautakunnassa käsiteltäisiin esimerkiksi lasten, nuorten ja työikäisten asioita ja toisessa ikääntyneiden ja erityistä tukea tarvitsevien asioita. Toimielimet voidaan muodostaa lautakunta- tai valiokuntamallin periaatteilla. Näitä voi em. kahden sijasta olla myös kolme. Jos kolme, niin toimielimen jäsenmäärää on hyvä hiukan pienentää nykyisestään.


Valtuutettujen tiedonsaantia vahvistetaan

Aluevaltuutetut tarvitsevat valmisteilla olevista ja päätöksentekoon tulevista asioista tietoa ennalta. Hyvissä ajoin ennen kutakin valtuuston kokousta tulee pitää asioiden esittelyinfo, jossa on mahdollisuus myös kysyä valmistelevilta viranhaltijoilta päätettäväksi tulevista asioista. Oikea-aikainen tiedonsaanti vahvistaa päätöksenteon sujuvuutta ja ryhmien välistä yhteistyötä. Jokaisessa aluevaltuuston julkisessa kokouksessa tulisi olla hyvinvointialuejohtajan lyhyt ajankohtaiskatsaus. Näin myös asukkaat saavat tietoa toiminnasta. Tämä vahvistaa demokratiaa ja luottamusta toimintaan.

Lautakuntien / valiokuntien puheenjohtajien tulee olla valtuutettuja. Ja mikäli perustetaan valiokunta, on pääosa sen jäsenistä valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Nämä toimet vahvistavat valtuuston roolia ja tukevat päätöksenteon johdonmukaisuutta.


Asukkaat tuovat tärkeää tietoa päätöksentekoon

Nuorisovaltuuston, vanhus- ja vammaisneuvostojen osallistumisoikeus lautakuntien ja valtuuston kokouksiin on ollut jo nyt käytäntönä tämän valtuustokauden aikana ja tästä on hyvä pitää kiinni. Hyvinvointialueen puntaroivat asukaspaneelit ovat olleet onnistuneita, ja toimintaa on hyvä jatkaa. Lisäksi satoja asukaskehittäjiä on mukana eri teemojen parissa.


Henkilöstön edustajille läsnäolo- ja puheoikeus päätöselimiin

Henkilöstön tiivis osallistuminen hyvinvointialueen toiminnan jatkuvaan parantamiseen on välttämätöntä. Henkilöstön edustajaa tarvitaan mukaan myös toimielinten päätöksentekoon. Henkilöstön edustalle tulee antaa läsnä- ja puheoikeus aluehallitukseen ja muihin toimielimiin. Uutena keinona on nyt myös puntaroiva henkilöstöpaneeli.


Uudesta päätöksentekomallista tulee päättää helmikuun aluevaltuustossa. Näin aluevaaliehdokkailla on tietoa millaiset toimielimet ohjaavat organisaatiota 1.6.2025 alkaen. Asian yhteistä valmistelua ja keskustelua eri vaihtoehdoista onkin syytä kiirehtiä.

Sirkka Rousu (sd.) Keusoten aluehallituksen varapuheenjohtaja
Pirja Vitikka-Koponen (sd.) Keusoten aluehallituksen jäsen


Ps. Seuraa aluevaltuuston kokousta torstaina 12.12.2024 Keusoten Youtubessa klo 14.00.