KESKI-UUDENMAAN HYVINVOINTIALUEEN ALUEVALTUUSTON KOKOUS 4.4.2024
Keusoten aluevaltuustoko kokoontui vuoden toiseen kokoukseen Hyvinkään Sveitsissä. Kokous oli hyvin keskusteleva ja puheenvuoroja käytettiin runsaasti, mikä aiheutti sen, että kokous venyi puolille öin asti.
Kokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki Vantaan kouluampumisen johdosta.
Kokousraportin on kirjoittanut Harri Lepolahti, sd. aluevaltuustoryhmän 2.vpj
§22: 25.1.2024 hyväksytyn Palvelujen verkostosuunnitelman 2023-2030 erillisselvitykset koskien Jokelan terveysasemaa
Aluevaltuuston toimeksiannon pohjalta erillisselvitykset Jokelan terveysaseman, Kiljavana kuntoutuskeskuksen ja Hyvinkään terveysaseman osalta oli laadittu nopealla aikataululla. Valtuusto edellytti tammikuun kokouksessa, että päätökset terveysasemien käytön jatkosta tai muuttamisesta sote-yksiköiksi tai sote-keskuksiksi tuodaan valtuuston tehtäväksi selvitysten valmistuttua. Selvityksissä tarkasteltiin erilaisia vaihtoehtoja asukkaiden, palvelujen, henkilöstön ja talouden näkökulmasta.
Asiaa esittelivät vt. hyvinvointialuejohtaja ja palvelujohtaja. Hyvinvointialuejohtaja kiinnitti huomiota siihen, että kaikki mahdolliset muutokset vaikuttavat taloudellisuus- ja tuottavuusohjelman toteutukseen ja korvaavia euroja joudutaan jälkeenpäin etsimään muualta.
Esityksenä aluevaltuustolle oli, että valtuusto:
- Hyväksyy valtuuston edellyttämän Jokelan sote-yksikkö selvityksen.
- Hyväksyy Jokelan terveysaseman muuttamisen sote-yksiköksi.
- Päättää, että Jokelan sote-yksikön pilottimallin kehittymistä koskevat seurantatiedot raportoidaan valtuustolle vuoden 2024 lopun tilanteessa sekä pilotoinnin päättyessä arvioinnin tulokset
Olli Savela teki keskustelun kuluessa seuraavan muutosesityksen:
Lisätään päätösesitykseen
- Jokelan soteyksikössä on ainakin yksi lääkäri ja 2 sairaanhoitajaa virka-aikana.
Johanna Linna ja Arto Järvinen kannattivat Olli Savelan muutosesitystä.
Matti Putkosen mielestä selvityksestä puuttui kokonaisarvio vaikutuksista palvelujen käyttäjien näkökulmasta ja teki esityksen asian palauttamisesta takaisin valmisteluun. Arto Luukkainen kannatti Matti Putkosen esitystä.
Äänestys palautuksesta JAA 57 – EI 12
Äänestys muutosesityksestä JAA 51 – EI 18
Asia päätettiin pohjaesityksen mukaisesti.
§23: 25.1.2024 hyväksytyn Palvelujen verkostosuunnitelman 2023-2030 erillisselvitys koskien Kiljavan kuntoutuskeskusta
Keusote on suunnitellut uuden kuntoutuskeskuksen rakentamista alueelleen. Aluevaltuusto on tammikuussa esittänyt lisäselvityspyynnön uusien tilojen tarpeesta ja nykyisen Nurmijärvellä sijaitsevan Keusoten kuntoutuskeskuksen tilanteesta.
Palvelujohtaja Susanna Pitkänen esitteli asiakohdan ja kertoi, että Kiljavan osalta ei ole odotettavissa nopeita muutoksia. Vähintään seuraavat 4 vuotta tullaan olemaan nykyisissä tiloissa.
Selvitystä oli valmisteltu kolmen eri skenaarion pohjalta:
- nykyisiin tiloihin jääminen
- uudisrakennushanke
- laajempi uudisrakennus lisättynä yhteisöllisellä asumisella
Yhteenvetona selvityksessä todettiin, että nykyiset tilat eivät mahdollista kuntoutustoiminnan tavoitteiden mukaista toimintaa, yhteisöllinen asuminen tarvitsee tiloja, ja laajempi uudisrakennushanke on pitkän aikajänteen taloudellisilta vaikutuksiltaan edullisin. Lisäksi uusi kuntoutuskeskus terveyspalvelujen läheisyydessä toisi merkittävän hyödyn.
Selvitys poiki runsaasti kysymyksiä ja keskustelua valtuutettujen taholta.
Keskustelun kuluessa Arto Luukkainen teki perussuomalaisten ryhmän puolesta palautusesityksen uudelleen valmisteluun. Matti Putkonen kannatti Luukkaisen palautusesitystä.
Anna-Liisa Lyytinen teki Keskustan valtuustoryhmän puolesta muutosesityksen. Muutosesityksen myötä annetaan lupa aloittaa kuntoutus- ja Kota-toiminnan kehittämissuunnittelu. Suunnitelman toimeenpano tuodaan kuitenkin erikseen päätettäväksi valtuustoon. Suunnitelmaan sisällytetään tarkennettujen toiminnallisten ja taloudellisten perusteiden vertailut sekä uudisrakennuksen että nykyisten tilojen osalta.
Lyytisen muutosesitystä kannattivat Matti Korkiakoski, Virpi Räty, Kenneth Morelius ja Antti Rinne.
Äänestys palautuksesta 55 JAA – 14 EI. Käsittelyä päätettiin jatkaa.
Äänestys Lyytisen muutosesityksestä 23 JAA – 41 EI. Päätös tehtiin muutosesityksen mukaan.
§24: 25.1.2024 hyväksytyn Palvelujen verkostosuunnitelman 2023-2030 erillisselvityksen koskien Hyvinkään terveysasemaa
Palvelujohtaja Susanna Pitkänen esitteli asian. Esittely piti sisällään Hyvinkään sote-keskuksen palvelut 2024 alusta Hyvinkään terveysaseman, Hyvinkään Rentton ja Hyvinkään H-sairaalan Keusoten toiminnan osalta. Näiden palvelujen uudelleen järjestämiseksi esitys sisälsi kaksi eri vaihtoehtoa. Avosairaanhoidon osalta alun perin oli tarkasteltavana neljä vaihtoehtoa. Vaihtoehdoista on tehty arviota toiminnallisuuden, asukkaiden, henkilöstön ja talouden osalta.
Aluehallitus esitti:
- Valtuuston edellyttämän Hyvinkään terveysasemaa koskevan selvityksen.
- Hyvinkään terveysasemapalvelujen muuttamisen esitetyn vaihtoehdon 1 mukaisesti osana Hyvinkään sote-keskuksen kehittämistä.
Olli Savela teki muutosesityksen, että päätökset Hyvinkään terveysasemasta tehdään vasta sen jälkeen, kun on selvitetty yhteistyössä Hyvinkään kaupungin kanssa eri tilavaihtoehtoja kaupungin keskustassa kustannuslaskelmineen ja käyty neuvottelut Sandelininkadun terveysaseman kunnostamisesta ja peruskorjauksesta. Arto Järvinen kannatti Savelan tekemää muutosesitystä.
Matti Putkonen teki palautusesityksen, jota Arto Luukkainen kannatti.
Äänestys palautuksesta 54 JAA – 12 EI – 1 TYHJÄÄ. Asian käsittelyä päätettiin jatkaa.
Äänestys muutosesityksestä 47 JAA – 19 EI – 1 TYHJÄÄ. Päätös tehtiin pohjaesityksen mukaisesti.
§25: Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma
Vt hyvinvointialuejohtaja esitteli asian. Hyvinvointialueen talouden alijäämä vuoden 2024 lopussa on ennusteen mukaan noin 108 M€. Alijäämän kattaminen edellyttää hyvinvointialueelta aktiivisia säästö- ja tehostamistoimenpiteitä. Lainanottovaltuuden saamiselle on asetettu ehdoksi mm. tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laatimisen 15.4.2024 mennessä. Ohjelman on tarkoitus varmistaa hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn pitkällä aikavälillä ja turvata lakisääteiset palvelut. Ohjelma sisältää palvelujen taloudellisuutta ja tuottavuutta parantavat toimenpiteet ja niiden mitattavissa olevat taloudelliset vaikutukset. Tuottavuusohjelman laskenta, toimenpiteet ja tavoitteet on tehty tiheällä kammalla.
Aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu käytti ensimmäisen puheenvuoron ja kertoi, kuinka haastavassa ja vaikeassa tilanteessa hyvinvointialue on ja että taloudellisuusohjelma on välttämätön.
Tämän jälkeen ryhmät pitivät ryhmäpuheenvuoronsa ennen aluevaltuutettuja.
SDP Pirja Vitikka-Koponen
Hyvinvointialueilla on uudistumisen tarvetta. Alueet ovat pakotettuja leikkaamaan Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti. Asialle ei itse voida mitään. VM ohjaa sote-toiminnan kehittämistä. Rahatavoitteet uhkaavat syrjäyttää terveyden ja turvallisuuden kehittämisen. Keski-Uudellamaalla150 htv:n vähennys kohdentuu välillisesti myös potilastyöhön. SDP:n valtuustoryhmä pitää valitettavana yt-neuvottelujen käynnistämistä. Mielestämme alueella ei ole ylimääräisiä työntekijöitä. Talouden sopeutustoimille tarvitaan enemmän aikaa. On riski, että palveluiden saatavuus heikkenee. Suuri osa säästötoimista ei ole kannatettavia. Olemme kuitenkin pakotettuja hyväksymään ohjelman. Toimeenpanossa tulee minimoida negatiiviset vaikutukset.
Keskusta Reijo Tilvis
Jokainen haluaisi kehittää hyvinvointialueen toimintoja, eikä ajaa alas. Pakon edessä sopeuttaminen on aiheuttanut tuskaa ja pahaa mieltä. Riskejä on pyritty arvioimaan ja ne voivat realisoitua nopeasti. Keusoten pitäisi esittää valtioneuvostolle että sopeuttamisaikataulua tarkistetaan. Osa toimenpiteistä on helposti toteutettavissa ja osa jää hyvin epävarmaksi.
Perussuomalaiset Satu Lampi
Ymmärrämme, että jotain on tehtävä, koska taloustilanne on kestämätön. Olemme kuitenkin kiusallisten asioiden äärellä, koska asialla on kiire ja vaikutusten arvioinnit puutteellisia. Lisäksi näin isoissa asioissa tulisi olla useita erilaisia päätösvaihtoehtoja. Heitämmekö tässä kohtaa hyvästit strategiamme tavoitteille. Pystymmekö tämän jälkeen enää takaamaan lakisääteiset palvelut.
Vasemmisto Hanna Jokinen
Ohjelma on varsin kunnianhimoinen ja jopa epärealistinen huomioiden resurssien niukkuus. Voiko jossain olla enää nipistettävää. Valtuutetut ovat nyt aivan mahdottoman tehtävän äärellä. Hyvinvointialueen tulisi edelleen kyetä huolehtimana lakisääteisistä palveluista. Lyhytnäköinen palveluista säästäminen voi aiheuttaa mittavat kustannukset tulevaisuudessa. Maan hallituksen tahtotilana näyttää olevan palveluista karsiminen. Henkilöstö säätötavoite 14 milj.eur on täysin epärealistinen. Tulee mieleen, olisiko pitänyt seurata Vantaa-Keravan esimerkkiä ja hakea valtiolta lisärahoitusta. Tästä palapelistä ei saada ehjää kuvaa meille annetuilla paloilla.
Vasemmisto teki muutosesityksen, että asumispalveluissa olevien mielenterveys ja päihdeasiakkaiden käyttövaraa ei lasketa minimiin.
Vihreät Tiia Lintula
Käsittelyssä on tähän astisista valtuuston asioista tympein kestävällä ja inhimillisellä tavalla. Alijäämät pitäisi kattaa kahden ja puolen vuoden aikana. Käsi pystyyn, kuka pystyy tähän. Kannatamme sote-talouden tarkkaa pitoa. Se vaatii kuitenkin enemmän kuin kaksi ja puoli vuotta. Maksamme kiireellä tehdyistä säästöistä kalliilla myöhemmin. Esimerkiksi Koronan jälkeistä hoitovelkaa on jäljellä kymmeniä miljoonia. Esitetyt toimenpiteet heikentävät palvelujen saatavuutta. Kuulostaa typerältä säästämiseltä. Emme kuitenkaan voi jättää hyväksymättä ohjelmaa. Meidät on ajettu nurkkaan. Emme halua ottaa riskiä vielä isommista ongelmista alueen asukkaille. Ehtonamme hyväkymiselle on, että ohjelma ei vaaranna lakisääteisiä palveluja.
Sitoutumattomat Tuija Reinikainen
Rahoituslaki edellyttää, että alijäämät on katettava. Pitää arvioida, ovatko ehdotetut säästöt todellakin mahdollisia.
Muutosesitykset ja päätökset
Johanna Jokinen teki vasemmistoryhmän muutosesityksen, että Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta poistetaan kohta Mt- ja päihdeasumispalvelujen asiakasmaksun käyttövaran lasku. Annika Lappalainen kannatti Jokisen muutosesitystä. Äänestys JAA 41– EI 18 – 1 TYHJÄ. Päätös pohjaesityksen mukaisesti.
Arto Järvinen teki muutosesityksen, että poistetaan valtuutettujen 5.000 euron vuosittainen ryhmätuki. Henri Perälahti kannatti Järvisen esitystä. Äänestys JAA 43 – Ei 17 TYHJÄ 1. Päätös tehtiin pohjaesityksen mukaisesti.
Arto Järvinen teki muutosesityksen, että poistetaan viranhaltijoiden kokouspalkkiot ( 50 % normipalkkiosta) lukuun ottamatta esittelijänä tai pöytäkirjanpitäjänä toimivien palkkioita. Henri Perälahti kannatti Järvisen muutosesitystä. Äänestys JAA 43 – EI 17 TYHJÄ 1. Päätös tehtiin pohja esityksen mukaisesti.
Sari Silventoinen teki muutosesityksen, että poistetaan tuottavuus- ja tasapainottamisohjelmasta kohta ”alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn lopettaminen” ja muutetaan muotoon: ”vähennetään maksuttomaan ehkäisyyn meneviä kuluja kehittämällä hoitopolkua ja keventämällä seurantakäyntejä.” Inka Utriainen kannatti Silventoisen muutosesitystä. Valtuusto hyväksyi muutosesityksen yksimielisesti.
Olli Savela teki muutosesityksen, että henkilöstösäästöjen tavoitteeksi asetetaan 4 miljoonaa euroa eikä 14 miljoonaa. Luovutaan 150 henkilötyövuoden vähentämistavoitteesta ja irtisanomisista. Lisäksi Savela teki muutosesitykset, että avustuksia ei vähennetä, etäasiakasmaksuja ei koroteta, luovutaan vammaisten kuljetuspäätösten tarkistamisen säästötavoitteista, poistetaan päätösesityksen kohta 2 koskien VM:n mahdollisia tarkennusesityksiä. Muutosesitykset raukesivat kannattamattomina.
Taloudellisuus- ja tuottavuusohjelma hyväksyttiin yhdellä muutoksella, joka koski alle 20-vuotiaiden maksutonta ehkäisyä.
§26: Henkilöstökertomus 2023
Henkilöstökertomus päätettiin yksimielisesti siirtää seuraavaan kokoukseen.
§27: Ikääntyneiden kotona asumista tukevat palvelut, tukipalvelun ja sosiaalipäivystyksen kotiapukäynnin palvelumaksut 2024
Asia ei herättänyt keskustelua ja hyväksyttiin esityksen mukaisesti.
§28: Eron myöntäminen palvelujenjärjestämisen lautakunnan jäsenyydestä Reijo Tilvikselle
Reijo Tilviksen tultua valituksi aluehallituksen jäseneksi, hänen tilalleen palvelujen järjestämisen lautakuntaan valittiin Jukka Anttila Nurmijärveltä.
§29: Vastaus valtuustoaloitteeseen: Valtuustoaloite luottamushenkilöiden itsearvioinnista
Aluevaltuusto hyväksyi vastauksen ilman keskustelua. Vastaus merkittiin tiedoksi ja todettiin valtuustoaloite loppuun käsitellyksi.
§30: Uudet valtuustoaloitteet
Henri Perälahti jätti Perussuomalaisten valtuustoaloitteen Liikkumisreseptin käyttöönotto hyvinvointialueella.
Jaa tämä artikkeli