SDP:n ryhmäpuheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 12.12.2024
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat
Kun tilikauden tulos tältä vuodelta ollee noin -60 miljoonaa euroa, niin nollatulokseen päätyminen ensi vuonna lienee irti tästä todellisuudesta.
Kulukehitystä tulee kuitenkin hillitä, on oikein ja kohtuullista jatkuvasti kehittää ja tarkastella toimintaa ja siihen käytettyjä varoja. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä katsoo, että kustannusten kasvun hillintä on tärkeää.
Ensi vuoden talousarvio rakentuu kuitenkin liian tiukan raamin varaan. Hyvinvointialueella olemme pakotettuja suunnittelemaan toimintaa ja taloutta annetun rahoituksen varassa ja kattamaan kertynyttä alijäämää. Keusote saa rahoitusta toiseksi vähiten (Länsi-Uudenmaan jälkeen), ja palvelujen tuotantokustannuksemme ovat kohtuulliset jo nyt.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on tehty oikeansuuntaista kehitystyötä. Kulukehitystä on hillitty ja ollaan onnistuttu muun muassa vuokratyön vähentämisessä hoitotyön osalta. Vaikka sekä vuonna 2023 että tämän vuoden osalta tulos näyttää yli 60 miljoonaa euroa miinusta, on meidän alueella tehty muutostoimia. Vuokratilojen määrää on karsittu, on vähennetty henkilötyövuosia, on kehitetty toimintoja ja keskitetty toimintoja. Kaikki muutokset eivät ole olleet yksikön näkökulmasta positiivisia, mutta ne ovat voineet olla välttämättömiä ja sellaisia muutoksia tulee varmasti jatkossakin.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on tehty myös kustannuksia kasvattavia ratkaisuja, kuten palkkojen harmonisaatio. Tästä voimme olla ylpeitä – on työntekijöiden näkökulmasta etu saada parempaa palkkaa ja olla ylpeä omasta työpaikasta ja sitoutua siihen. Tavoite, että työpaikasta voi puhua hyvää – sen eteen on tosiaan tehty töitä. Samoin puntaroivassa henkilöstöpaneelissa on etsitty yhdessä uudenlaisia ratkaisuja. Myös palvelukokonaisuuksien ja palveluketjujen johtamista parhaillaan kehitetään henkilöstön kanssa.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue sai valtiolta positiivista palautetta vuosittaisessa hyvinvointialueneuvottelussa. Hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa sekä palveluverkkomuutoksia on toimeenpantu hyvin ja ne etenevät. Etäpalveluiden määrässä Keusote on Suomen kärkeä, ja sen kehitys jatkuu. Nyt käyttöönotetulla Omatiimi: lääkäri & hoitaja -toimintamallilla vahvistetaan hoidon jatkuvuutta ja sujuvuutta. Myös HUS-erikoissairaanhoidon ja peruspalvelujen hoitoketjuja ja integrointia parannetaan, ja yhteistyötä tilojen osalta erityisesti Hyvinkään sairaala-alueella. Näistä valtion palaute oli myös hyvää.
Emme myöskään heikennä nykyistä hoitotakuuta (14 vrk), ja pyrimme jonottamaan palveluun. Valtio kuitenkin on jo leikannut rahoitustamme oletuksella, että pidentäisimme hoitoonpääsyä 3 kuukauteen.
Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä on seurannut huolestuneena julkista keskustelua Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ympärillä kuluvan syksyn aikana. Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan henkilöstön työhyvinvoinnissa ja pelastuslaitoksen johtamisessa on parantamisen varaa. Eihän tällaista uutisointia tyhjästä synny, joten huoleen lienee aihetta. Huolta herättää myös esillä ollut lehtitieto, jonka perusteella savusukellusharjoituksia on jätetty järjestämättä, mikä on asettanut vaakalaudalle pelastajien savusukelluskelpoisuuden. Vaikka pelastustoimi muodostaa vain melko pienen osan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvista palveluista, on se merkitykseltään paljon euromääräistä kokoluokkaansa mittavampi.
Kansalaisten arjen turvallisuuden kannalta on suuri painoarvo sillä, että pelastustoimen palvelut on järjestetty tehokkaasti, laadukkaasti ja toimivasti. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on takavuosina ollut yksi Suomen parhaimmista pelastuslaitoksista ja sellaisena se tulee pitää jatkossakin. Kysymmekin, millainen käsitys hyvinvointialueemme johdolla on Vantaa-Keravan hyvinvointialueen kanssa yhteisen pelastustoimen tilanteesta ja tullaanko epäkohtiin puuttumaan?
Toivomme, että Orpon hallitus suhtautuu vakavasti Suomen hyvinvointialueiden talouden haasteisiin ja esimerkiksi pidentää talouden tasapainotuksen aikaväliä. Hallituksen monilla toimilla on nyt heikennetty palvelujen saatavuutta ja laatua.
SDP-aluevaltuustoryhmä hyväksyy esitetyn talousarvion ja suunnitelmavuodet – olemme tietoisia, että rikomme rahoituslakia.
Talousarvio tulee heikentämään mahdollisuuksia huolehtia palvelujen saatavuudesta ja laadusta, myös henkilöstön hyvinvointi ja jaksaminen saattavat heikentyä. Ensi vuonna sopeutamme taloutta vajaat 24 Me, vuonna 2026 sopeutamme lisää 30 Me, ja samoin 30 Me vuonna 2027.
Hyvin työteliäs ja myös raskas vuosi on takana. Kiitos johtoryhmälle ja koko henkilöstölle innovatiivisesta ja innostuneesta työotteesta.
Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä toivottaa rauhallista joulun aikaa.
Pirja Vitikka-Koponen,
puheenjohtaja, sd. aluevaltuustoryhmä
Jaa tämä artikkeli