Aluevaltuusto 27.3.2025: §21 Hallintosääntö, kannatuspuhe

Ajankohtaista

Muutosesityksen kannatus: vammais- ja vanhusneuvoston sekä nuorisovaltuuston edustajilla on yhdenvertainen läsnä- ja puheoikeus molemmissa lautakunnissa.


Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, muut läsnäolijat ja kuulijat

Hallintosääntöön on tulossa monia hyviä muutoksia, joissa tavoitteena on  parantaa päätöksenteon toimivuutta ja kustannustehokkuutta. Erityisen hyvänä pidämme lautakuntiin tulevaa työnjaon uudistusta. Tämä uudistus selkeyttää lautakuntien asemaa ja päätösvaltaa, kunhan niiden tehtävät ja vastuut muotoillaan niin, että lautakunnan jäsenet kokevat olevansa osa päätöksenteon prosessia, eivätkä vain kuunteluoppilaita.

Samaa toivomme tietysti myös kaikille vaikuttamisttoimielinten edustajille lautakunnissa. Nyt tässä esitetään puhe- ja läsnäolo-oikeutta lasten, nuorten ja työikäisten lautakuntaan kahdelle nuorisovaltuuston jäsenelle ja ikäihmisten ja vammaisten lautakuntaan yhdelle vammaisneuvoston ja yhdelle vanhusneuvoston edustajalle.


SDP-ryhmää ihmetyttää, miksi vammais- ja vanhusneuvoston edustajat suljetaan pois lasten, nuorten ja työikäisten lautakunnasta, ja vastaavasti nuorisovaltuuston edustajat ikäihmisten ja vammaisten lautakunnasta? Eikö olisi tasapuolisempaa, että kummassakin lautakunnassa olisi kaikkien vaikuttamistoimielinten edustus? Meillä on vammaisia ja pitkäaikaissairaita lapsia, nuoria ja työikäisiä. Samoin ikääntyneitä, yli 65-vuotiaita on yhä enenevässä määrin vielä työelämässä. Työikäisten palveluihin tulee todennäköisesti sisältymään monet pitkäaikaissairaudet sekä mielenterveys- ja päihdehoito. Nämä koskettavat kaiken ikäisiä. Nuorilla on asiantuntemusta muun muassa koulu- ja opiskelijamaailmasta, jossa myös vammaiset vaikuttavat.


Mikä ihmeen perustelu on siis sille, että vaikuttamistoimielinten edustajat jaetaan osallistumaan lautakuntiin näin jäykästi? Yritetäänkö tällä tehdä säästöjä? Todennäköisesti, mutta demokratialla ja osallistamisella on hintansa. Saavutettavaan hyötyyn nähden hinta on varsin mitätön. Eikö voitaisi ajatella niin, että vaikuttamistoimielinten edustajien asiantuntemus jaetaan laajasti kummankin lautakunnan kesken ilman keinotekoisia rajoja iän, vammaisuuden tai sairauden perusteella? Kummankin lautakunnan tehtäviin tulee kuitenkin sisältymään koko elämän kirjo.


Kannatan Pirja Vitikka-Koposen ryhmäpuheessaan esittämää muutosesitystä, että vammais- ja vanhusneuvoston sekä nuorisovaltuuston edustajilla on yhdenvertainen läsnä- ja puheoikeus molemmissa lautakunnissa.

Ja nykyisen hallintokäytännön mukaisesti edelleen läsnäolo- ja puheoikeutta aluevaltuuston kokouksissa ja seminaareissa.

Pirjo Komulainen, SDP- aluevaltuustoryhmän puolesta