SDP:n ryhmäpuheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 12.12.2024
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat
Nyt käsittelyssä oleva investointisuunnitelma katsoo tulevaisuuteen, aina vuosille 2026-2029 saakka. Se sisältää yhteenvedon ja erikseen sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen osasuunnitelmat. Suunnitelma on laadittu niin, että se tukee valtakunnallisia tavoitteita sote-palvelujen järjestämiselle.
Näitä ovat yhdenvertaisuus, kustannusvaikuttavuus ja yhteistyö. Tavoitteena on turvata palvelujen saatavuus taloudellisesti kestävällä tavalla. Lisäksi tiedonhallintaa, kehittämistoimintaa ja digitalisaatiota halutaan edistää ICT-hankkeiden avulla. Euromääräisesti investointisuunnitelma näiltä vuosilta on 118 miljoonaa.
ICT-investointeja on useita, myös uusia hankkeita, jotka eivät ole aiempina vuosina olleet investointisuunnitelmissa. Näillä pyritään paitsi kustannusten vähentämiseen myös palvelujen sujuvuuteen ja alueen asukkaiden digitaalisten palvelujen kehittämiseen. Kustannushyötyjä oletetaan tulevan mm. väistyvien järjestelmien ylläpitokustannuksista. Erityisen tervetulleena pidämme sähköisen asioinnin alustan päivittämistä hyvinvointialueen tasoiseksi, jolloin päästään nykyisistä kuntakohtaisista ratkaisuista lopullisesti eroon. Toivottavasti sähköisestä asioinnista tulee käyttäjälähtöinen ja helposti omaksuttava, jotta tavoitteemme digiasioinnin lisäämisessä saavutetaan. Näin toivoi myös digipalveluja käsitellyt asukkaiden Puntaroiva paneeli.
Asumispalvelujen järjestäminen on varsin laaja kokonaisuus. Erityisen kriittinen se on ikääntyneiden osalta, kun huomioidaan heidän määrän lisääntymisen mukanaan tuoma palvelutarpeen kasvu alueellamme. Järvenpäähän ja Mäntsälään onkin suunnitteilla sekä yhteisöllistä asumista että ympärivuorokautista palveluasumista, yhteensä 120 paikkaa. Järvenpään 60-paikkaisen yksikön on tarkoitus tulla palvelukäyttöön jo vuoden 2026 aikana. Suunnitelma sisältää myös vammaisten asumisyksiköiden vanhojen tilojen korvaamisen uusilla kustannustehokkaammilla tiloilla sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kahden asumisyksikön uudet korvaavat tilat.
Erityisryhmien asumispalvelut ovat siis varsin laaja kokonaisuus ja koskee useita asiakasryhmiä, mutta konkreettisista suunnitelmista on meille aluevaltuutetuille tihkunut kuitenkin varsin vähän tietoa, vaikka Keusotessa on jo pidempään toiminut erityisryhmien asumisen yhteistyöryhmä kuntien kanssa. Erityisryhmien asumisessa on kyseessä kuitenkin pitkän aikavälin investoinnit, ja tämä vaatii yhteistä näkemystä tarvittavista tonteista eri kunnissa ja näkemystä myös erityisryhmät huomioivasta asuntopolitiikasta.
Siksipä ryhmämme pitää aiheellisena, että aluevaltuusto saisi katsauksen erityisasumisesta ja niihin liittyvistä suunnitelmista, mukaan lukien ikääntyvien sote-palvelujen allianssihanke, tiedot omista ja ostetuista eri kohderyhmien asumispalveluista, kuten mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden, ja vammaisten asumispalvelut. Kaipaamme myös tietoa Ridasjärven päihdehoitokeskuksen tilanteesta, lastensuojelun palvelujen yksiköistä jne.
Lisäksi toteamme, että asumispäivystysyksikön perustaminen tulisi sisällyttää tulevien vuosien investointisuunnitelmaan. Asunnottomuuden hoidolla ja toimivan palvelupolun rakentamisella säästetään vastaavasti ostopalveluissa ja vähennetään kuormitusta muissa yhteiskunnan eri palveluissa. Yksikkö toisi kustannustehokkuutta tämän asiakasryhmän palveluihin.
Toiveenamme on siis saada näistä hankkeista yksityiskohtaisempaa ja konkreettisempaa selvitystä kuin mitä Investointisuunnitelmasta tai taloussuunnitelmasta selviää.
Ryhmämme kiittää kaikkia investointisuunnitelmaan osallistuneita tahoja tehdystä työstä ja samoin kiitämme kuluneesta vuodesta niin Keusoten työntekijöitä, virkahenkilöitä, henkilöstön edustajia kuin aluevaltuutettuja hyvin sujuneesta yhteistyöstä.
Toivotamme teille kaikille Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!
Pirjo Komulainen, aluevaltuutettu
Palvelujen järjestämisen lautakunnan varapuheenjohtaja
Jaa tämä artikkeli